Kerusi PRN Sarawak: PKR ajak Pas berbincang - MetroPost Malaysia
Kerusi PRN Sarawak: PKR ajak Pas berbincang

Kerusi PRN Sarawak: PKR ajak Pas berbincang

Share This

KUALA LUMPUR -  PKR mula berlembut dengan Pas dengan mengajak bekas parti sekutunya dalam Pakatan Rakyat itu untuk berbincang berhubung kerusi Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-11 akan datang.

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali berkata, perbincangan itu penting bagi mengelak pertindihan kerusi calon pembangkang.

"Hal itu perlu bagi mempertahankan kerusi calon 'satu lawan satu' dan kami harap Pas tidak menolak proses perbincangan.

"Masih ada ruang untuk perbincangan, biasanya kerusi calon ini kita bincang sampailah sebelum penamaan calon," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata perubahan yang ingin dibuat oleh parti pembangkang perlu dibuat secara kolektif bukan secara bersendirian.

Pas baru-baru ini mengesahkan akan meletakkan calon di 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya negeri itu yang dijangka diadakan bulan depan.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu bertanding untuk menyuburkan amalan demokrasi di Sarawak dengan memberi pilihan kepada rakyat negeri ini calon yang diyakini boleh mewakili mereka ke DUN.

Sebelas kerusi DUN tersebut ialah Samariang, Pantai Damai, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau, Beting Maro, Kakus, Jepak, Samalaju, Lambir dan Pujut,
katanya.

Pas telah ditolak daripada menyertai Pakatan Harapan yang dianggotai DAP, PKR dan Parti Amanah Negara (PAN) yang juga serpihan Pas.

Ekoran itu, parti itu telah mengumumkan untuk membentuk satu blok pakatan baharu bersama sebuah parti pembangkang tidak lama lagi. - MPM

No comments:

Post a Comment